היינו כחולמים – סוכת שלום תש”פ

היינו כחולמים – סוכת שלום תש”פ

על סוכת שלום תש”פ  2019 

זו השנה השמונה עשרה שבו מתקיים פסטיבל סוכת שלום, בחול המועד סוכות, ביוזמת הקהילה שלנו ובהובלתה. זה התחיל אי שם , בימי הרב צבי ברגר, רב הקהילה דאז, ורב אמריטוס כיום, והפך למסורת מקודשת אשר מביאה במהלך ארבעת ימי הפסטיבל את תושבי הגליל המערבי  –  דרוזים, מוסלמים ,נוצרים ויהודים –  נציגי הקהילות השונות בגליל, יחד לשללל פעילויות ואירועים בבחינת “ופרוס שוכת שלומך על כל יושבי תבל ארצך”.

בפסטיבל השנה נחנך גם “בית המדרש הגלילי הבין דתי לשלום ולאחווה”  הרעיון הוא שלאורך השנה יתקיימו מפגשי לימוד כל פעם בישוב שונה, ובכל מפגש ילמדו סביב שולחן “בית מדרשי” טקסטים מקודשים מכל הדתות ובכך נוכל לקדם שיח בין דתי של אנשי ונשות דת ורוח המבקשים שלום , רודפים את השלום וגם עושים בפועל צעדים להביאו לתוכינו. 

 את הלימוד פתח הפעם,  הרב צבי ברגר  , שכאמור ייסד את הפסטיבל לפני ח”י שנים, בברכות ותפילות, ובהתרגשות מרובה.  במפגש שהתקיים בליל רביעי בחול המועד,  כיבדו אותנו בנוכחותם: 

  

השיח ניר אלדים כטיב – מהעדה הדרוזית ביאנוח, ד”ר חאלד אבו ראס מהמסדר הסופי אל טריקה אל קאדריה, הכמרה קטיה קרינר – מהמרכז ללימוד ודיאלוג נס עמים והרב רענן מליק  מהקהילה המסורתית בשורשים. כולם לימדו מן המקורות  אודות הכרח השלום והיותו שם האלוהים והמידה המעולה שחייב כל אדם לשאוף אליה, וזאת מתוך המסורות השונות. הרבה נטלי לסטרגר, רבת  המניין המשפחתי המסורתי שלנו, סיכמה במילותיה את המפגש, והוסיפה תפילה לשלום שכל הנוכחים והנוכחות קראו יחד, בהתרגשות רבה [בעברית וערבית].

היום השני של הפסטיבל [יום חמישי] היה  עמוס אירועים : בבית ספר קשת התקיים הטורניר השנתי היהודי-ערבי לנוער ומבוגרים בהובלת עמי ווטרמן, חבר הקהילה שעושה זאת שנים. עמי דואג להביא לאירוע מועדני שח-מט מכל האזור, ופעם בשנה נפגשים החברים זה אל מול זה לארבע שעות עונג ומחשה מהירה. הפעם, הטורניר נעשה בשיתוף עם האיגוד הארצי לשח-מט, ונחל הצלחה גדולה . מדליות וגביעים חולקו אחר כבוד למנצחים ולמנצחות!

ובערבו של יום,  התקיים מופע מוזיקה של שירי שלום ותקוה, שהופק במיוחד לפסטיבל.  לכבוד המופע חברו זה לזו זמרים ונגנים, יהודים וערבים מכל קצוות הגליל וביצעו יחד שירים בעברית ובערבית, שירים מוכרים ושירים מפרי עטם גם יחד.  המופע היה מרגש מאד וזכה לאהדת  הקהל.  את כפר ורדים יצגו בגאוה האומנים איילת עוז, שי וילוזני, ונגנית הנבל עדינה הר עוז.  עוד השתתפו במופע:  הדס בל , מריאנה דקואר, מירה עילבוני , דאינה קפלן וילד הפלא – נעם פינטו וכן הנגנים סאלם דרויש, יהודה גלעד, ניב בן אזר ואסף חסקי. לא מעט דמעות התרגשות ניראו בקהל, וחיבוקים של אחווה ושמחה נרשמו עם תום ההדרן. על המלאכה הופקדה ליאת סידס , חברת המניין המשפחתי, בעלת ניסיון עשיר בהפקות  – ואכן הוכיחה שיד מקצועית ומסורה יכולה להרים אירוע ייחודי ומרגש שכזה!

ערב שבת החל בקבלת שבת נהדרת וחגיגית בנוכחות ראש המועצה, אייל שמואלי, שאף נשא דברים בשבח שיתופי פעולה אזוריים וקידום השיח בין ראשי הראשויות בגליל והיחסים החבריים הקיימים בשטח. לאחר התפילה, התקיים קידוש חגיגי בסוכה, וכל טוב הוגש לבאות ובאים.

המשך הערב בחרנו הוקדש לשיח ספרותי גלילי , רב דתי.  נושא השיח :  תרבות, זהות, אדם ואדמה.  כל הסופרים  והסופרות שהשתתפו בשיח הם תושבי הגליל.

את הערב פתחה אמאל סווטי – משוררת בדואית מוסלמית מגדידה מכר. אמאל השמיעה לנו כמה משירה (שאת כולם היא זוכרת בעל פה למרות אורכם הרב) הקהל היהודי שלא הבין את השפה,  נהנה מאד מהניגון ומהטעם  שבקריאתה – בזכות השיח נימר נימר  יכולנו, גם דוברי העברית, לקבל את עיקרי הדברים ולהתרשם מהם.  שניה בפאנל הייתה המתרגמת והעורכת עלית קרפ שהוציאה לא מזמן את סיפרה הראשון “אווזים” וכן הקריאה מתוכו קטעים.   כן כיבד אותנו בנוכחותו הסופר והמשורר הפורה אילן שיינפלד (שהוציא עד כה 25 ספרים) .  אילן הקריא לנו קטעים מתוך ספריו. בנוסף ליצירתו אילן מנחה סדנאות לכל מי שיצר הכתיבה בוער בו. אחרון חביב, כאמור, היה השיח נימר נימר מהכפר חורפיש. השייח נימר הוא איש חינוך, סופר ומשורר, ושותף נאמן לפסטיבל סוכת שלום מתחילת הדרך, יקיר הקהילה! בעברית רהוטה ופיוטית ובחן רב הקריא השייח נימר  קטעים מיצירותיו ושיתף אותנו בסיפורים מעבודתו כמחנך ואיש דת הפועל ללא לאות למען קירוב וחיבור בין דוברי העברית לדוברי הערבית.

את הפסטיבל חתם  במוצאי השבת, הסרט “אחרייך”  בהשתתפות יוצרתו, רנה אבו פרחה. הסרט השתתף בפסטיבל דוק אביב וזכה בפרסים רבים.  הסרט מספר על משפחה בדואית משכילה שעוזבת את תל שבע הבדואית ועוברת ליישוב עומר , שממול.  לאורך הסרט האם מתמודדת עם מחלת הסרטן ובמשך כל הזמן הזה, משאלתה היא להיקבר בעומר.  הסרט מתעד משפחה שנקרעת בין זהות דתית מוסלמית לזהות ישראלית יהודית, בין הרצון להגשים את משאלתה של האם לבין דילמות חברתיות והלכתיות. הסרט מתאר ברגישות רבה אינטימיות משפחתית והעלה שאלות רבות גם בתוכינו, הצופים בכפר ורדים, על מציאות החיים ביישוב בו רוב יהודי ומיעוט שאיננו יהודי – כשקיים בית עלמין יהודי בלבד, המתיר רק ליהודים להיקבר בתוכו.   בסיום הסרט התקיימה שיחה עירה עם במאית הסרט בהנחייתן של ד”ר אריאל ורנר ופאניה גרינשפון, יוצרת בעצמה , מורה לתיאטרון  – שתיהן חברות המנין המשפחתי המסורתי, העוסקות בחיבורים שבין האוכלוסיות בגליל לכל אורך השנה – כל אחת ממקומה!

   

צוות סוכת שלום המופלא כלל חברות וחברים מן המניין וממעגלים רחבים יותר כמו “גליל לכולם”, “טוב שכן קרוב”, “נשים לשלום” ועוד – לכולם מגיעות התשואות והברכות על עבודה מאומצת במשך שבועות ארוכים: תודה לרב צבי ברגר שהגיע מחנתון לישיבות הכנה, וניכר כי הדברים הם בנפשו ממש, תודה  לישראלה מרקוס, לאילן כץ,  לאריק יודקוביץ, לז’קלין עלי , ולאינאס דקוור, לוופא חוסיין,   לטלי וישניה-שבתאי מ- “טוב שכן קרוב”, לנילי אלדר, לעופר ריבק, לליאת סידס, לעמי ווטרמן, לאבישג פרוחי, לדוד וינדהולץ מ-“גליל לכולם”, לאירית פילמוס מ- “נשים עושות שלום” ועוד רבים ורבות שבאו וסייעו לכל אורך האירועים עצמם!

את המימון לפסטיבל מגייסת הקהילה מתרומות – וזה המקום להודות ליו”ר המניין , עופר דוד, העושה יחד עם חברי וחברות ועד המנין, לילות כימים בהתנדבות למען קיומו של הפסטיבל ובכלל, למען קיומה של קהילה שיויונית פלורליסטית זה 23 שנים, המכבדת כל אדם באשר הוא אדם , לבוא בשעריה . יחד עימו עומדים במשימה לאורך השנה: עינת דוד, רעות כהן-קרונפלד ואסתי דוד – הגזבריות, שי גרינשפון, אסנת אור-לוירר, ג’ודי יחינוביץ, עופר ריבק , ב’ת דיויס, יוני פרוחי, איתן מטלו , ליאת סידס , אורית מוטלינגר , נינה ופטר הורוביץ’– לכולם מגיעות התודות והברכות.

תודה מיוחדת לקרן זימר, התומכת בנו לאורך השנה, ולחברתינו נינל חייט – שבלעדיה לא היינו יכולים לעשות זאת!

שניזכה לשנה של אחווה, של שכנות טובה והלוואי ופועלנו הרב יקדם במקצת גם את שאיפת כולנו לשלום המיוחל!

 

 

Tagged with: , , , , ,
Posted in ניוזלטר 'קולנו', קהילה

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Events and Prayers Calendar
Subscribe to Weekly Newsletter ‘Kolenu’