הגובה המטפורי של סף בית הכנסת

[shashin type=”photo” id=”4605″ size=”medium” columns=”1″ order=”user” position=”right”]לפני למעלה משנה וחצי נכנסתי לתפקיד כרב הקהילה בכפר ורדים. תפקיד מלא אתגרים ואחד מהם, נראה לי ”הגובה המטפורי של סף בית הכנסת“. 

במדינת ישראל בשנת 2014 מתקשה רוב הציבור להיכנס לבית הכנסת, כי הוא רואה בו מרחב של דתיים ואינו מרגיש שייכות אליו. תחושה זו נבנתה במשך זמן, ויש להניח שהיא נובעת מכמה חוויות אפשריות:  ביקור בבית כנסת בתפילה – האורח חש לא שייך מראשית האירוע ועד סופו. החל מהאתגר למצוא איפה לשבת, באי ידיעה איזה ספר לקחת, וכיצד נוהגים בכל כוריאוגרפיית התפילה (לשבת, לקום, להסתכל אחורה, לצדדים, להצמיד רגליים, לענות בקול, לקרוא בשקט ועוד ועוד).  מתווספת לכך גם תחושה של הפרעה לבני הבית הקבועים, ואולי גם תסכול כלפי ”המקצוענים“ אלה המכירים כל פרט במבנה הכוריאוגרפי הזה. סיבה שניה למצב זה היא תוצר ישיר של השיח הישראלי: ”דתיים מבינים ביהדות וחילוניים לא“, וסיבה אחרונה יתכן שהיתה חווית כפייה דתית, או מגע לא נעים עם רב או מועצה דתית וכיו“ב.

מבחינתי, גובה הסף הוא אחד האתגרים המקצועיים החשובים שעומדים בפני (אני מקווה שגם שלכם חברי הקהילה).

דרך אחת להתמודד עם אתגר זה, היא הצגת יהדות אחרת, יהדות ללא כפייה, שיש בה שיח וגם ויכוח, ונכונות לקבל מידה שונה וקריאות שונות. בהפיכת הכניסה לבית הכנסת לחוויה חיובית, בה מקבלים פניך לשלום, או אולי אפילו מזל טוב (תלוי בנסיבות). בה מציעים לך את הסידור ומראים איפה אוחזים, מיידעים את המתפלל והמתפללת בכל הפעולות הפשוטות לכאורה של לשבת, לקום, לפנות לימין, לקרוא בשקט או בקול, ומדי פעם גם נשמעת מנגינה מוכרת גם לאלה שאינם מבקרים קבועים בבית הכנסת…  אני מעדיף שההוראות תושמענה ע“י מי שמנהל את התפילה, כדי שלא יודגש חוסר הידע של המתפלל/ת הלא מנוסה, ודבר זה מחייב חיפוש מתמיד של נקודת האיזון בין הנגשה לפטרונות או למה שמכונה ”חפירה“.

המענה לנקודה השנייה הוא מורכב יותר, כי מדובר בתהליך ארוך טווח. שינוי התפיסה הישראלית מתפיסה בינארית לתפיסה רב גונית הוא תהליך איטי שקורה ב“לימוד גליל“ ובלימודים“ אחרים. הקהילות המסורתיות / מעורבות / רפורמיות וחילוניות הן חלק מתהליך זה, וקשה לנבא מתי יקרה השינוי. ככל שיותר אנשים יחוו יהדות שאינה בינארית, גובר הסיכוי לשינוי.  

לגבי שני העניינים האחרים הם מדגישים עד כמה חשוב שמי שמייצג יהדות יהיה נעים, מזמין ומקבל, תוך הבנה שמי שכבר נכנס לבית כנסת עשה זאת, כנראה, תוך התגברות על מחסום לא פשוט, ושרמת הפגיעות שלו גבוהה למדי.

Tagged with: , , , , , ,
Posted in ניוזלטר 'קולנו'

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Events and Prayers Calendar
Subscribe to Weekly Newsletter ‘Kolenu’