שלום לכולכם,
בעיקר שלום לכם – בני מצווה יקרים!
יום הולדת 12 (לבת) או 13 (לבן) כבר נראה באופק וברור כי אין זה “עוד יום הולדת” אלא מועד בעל משמעות מיוחדת לכם ולחברה היהודית מדורי דורות.
באיזו דרך לחגוג? איך להעניק תוכן ומשמעות לאירוע? מה מקומו של הטקס המסורתי?
אנחנו, בקהילה שלנו, מאמינים כי בר/בת מצווה הינם אירועים משפחתיים וקהילתיים מיוחדים. קו התפר, בין ילדות לבגרות, והזדמנות נדירה לגבש טקס משפחתי על-פי הערכים שחשוב לכם להנחיל, תוך כבוד לרצונותיהם של הצעירים והמבוגרים כאחד, ובאמצעות מפגש חווייתי עם מקורות ומורשת ישראל.
במסורת היהודית, גיל 12 לבנות וגיל 13 לבנים נקרא ‘גיל המצוות’. זהו הגיל בו מצטרפים רשמית הנערים והנערות לעולם הבוגר הכפוף לחובות מוסריות, חברתיות ורוחניות כאלה ואחרות. חגיגות ההתבגרות שהתקבלו במהלך הדורות מבקשות לציין את המעבר הזה באמצעות קיומם בפועל של כמה מצוות לראשונה בציבור. כבוגר בין בוגרים. כבוגרת בין בוגרות.
אותם הטקסים כללו וכוללים עד היום: מעמד עלייה לתורה, קריאה בתורה בטעמי המקרא, ופעמים גם קריאת ההפטרה מתוך ספרי הנביאים. לצד אלה, נוהגים בחלק מן הקהילות לכבד את בני המצווה בזכות לדרוש דרשה לפני הקהל ו/או לשמש כשליחי הציבור. כ”כ, נוהגים לציין באופן מיוחד את הפעם הראשונה בו הנער/ה מניחים תפילין [ביום חול] ומתעטפים בטלית.
בתנועה המסורתית בכלל, ובקהילה שלנו בפרט, מודעים לקושי הרגשי הנלווה לא פעם בקיומם של מצוות אלה, שאינם בהכרח מקושרות לאורח החיים היומיומי של בני ובנות המצווה ומשפחותיהם.
התוכנית ‘מעברים’ לבני ובנות מצווה הנהוגה בקהילת המניין המשפחתי הינה תוכנית לימוד והכנה לקראת בר/בת מצווה, הכוללת בין 10 ל-12 מפגשים שבועיים קבוצתיים ואישיים, ובהם מתאפשר ללמוד יחד ובאופן חווייתי את המסורות, הערכים, ההיסטוריה והתרבות היהודית מחד – ומאידך לשאול ולתהות על משמעותם לימינו ולחיינו ואף להוסיף עליהן חדשים.
תהליך זה, המתקיים בקבוצות לימוד קטנות של עד 10 משתתפות/ים, מעניק הזדמנות ייחודית ללמוד את המסורת ואת העבר ולהוסיף ולחדש עליה את המתאים לנו כיום. ההתחדשות הזו באה לידי ביטוי הן בתוכן ובמגוון נושאי הלימוד (היסטוריה, דת, ציונות, ועוד), והן בערכים המוספים, המהווים ערכי יסוד בתוכנית זו: פלורליזם, שוויון, צדק חברתי וחשיבה ביקורתית.
דגש מיוחד מושם על לימוד החובות החברתיות ביהדות כמו מצוות צדקה, גמילות חסדים, כיבוד הורים, כבוד הבריות ואהבת כל אדם הנברא בצלם אלוהים. ולא רק מדברים, אלא גם עושים: מתוך אמונה בחשיבות החובות החברתיות-מוסריות, לצד החובות הטקסיות, אנו מעודדים את בני ובנות המצווה “לעסוק בצדקה” ממש ולתרום כעשר שעות לטובת הקהילה והזקוקים לעזרה בתוכה כחלק מההגעה לגיל המצוות!
וכמו לכל אירוע חשוב, ראוי להתכונן אליו: ללמוד ולהבין מה נדרש מכם ולתרגל את הדרוש תרגול והתנסות לקראת היום הגדול ובכלל.
אנו כאן, במניין המשפחתי, הכנו תוכנית הכוללת לימוד חוויתית, העשרה לימודית, התנסות ותרגול לקראת בר/בת מצווה, הכוללת מפגשים קבוצתיים ואישיים גם יחד. אלה ואלה יעניקו לך את הכלים והמיומנויות הנדרשות לקראת היום הגדול, ובעיקר יכינו אותך לקראת כניסתך החגיגית כבוגרות ובוגרים בעם היהודי.