929 – תנ”ך ביחד

929 – תנ”ך ביחד

חברות וחברים, 

בשבוע האחרון סיימנו קריאתו של הפרק האחרון של ספר “שמות”, והחל מיום ראשון האחרון, ה-18 בנובמבר, התחלנו לקרוא פרקיו של ספר “ויקרא”. 

תודה לאילן ויוהנה ששימחו את לבנו בחגיגת פירות יבשים של ארץ ישראל, כדי לחגוג את הרגע של ‘חזק חזק ונתחזק’.

בהזדמנות זו אנו מוסיפים דבריו של חבר הקבוצה שלנו אורי לאור, שכתב והביא לפגישה בה פתחנו קריאת ספר “שמות”.

“בחרתי לדבר על פסוק אחד: שמות כ”ה פסוק 8: ‘ו­­עשו לי מקדש ושכנתי בתוכם’. זה היה כבר בפרשת תרומה אבל עדיין נכלל בחמשת הפרקים של השבוע שעבר.

לא נאמר: ‘ועשו לי מקדש ושכנתי בתוכו”. כלומר, המקדש מהווה מקום פולחן וסמל ואיננו הבית של אלוהים, בו הוא יושב וכותב ואולי גם נח (שלא לומר צופה בחדשות בטלוויזיה). ‘שכנתי בתוכם’, כלומר שהחברה תאמץ את המצוות שאני מייצג. (זה מזכיר בדרך ההיפוך את מה שאברהם אומר לאבימלך מלך גרר: ‘אין יראת אלהים במקום הזה’. לדעתי, זה מהווה רמז לכך שבית המקדש איננו מבנה קדוש כשלעצמו, אלא קדושתו נובעת ממשמעותו הסמלית לחברה, וקדושתו היא רק בזמן קיום מעשי הפולחן. זכור לי שקראתי באיזה שהוא מקום שאפילו הדביר (קודש-הקודשים) נזקק לעבודת ניקיון, ואז עובדי הניקיון נכנסו לבצע העבודה בניגוד לכלל המפורש שרק לכהן הגדול מותר להיכנס לשם וגם זה רק ביום הכיפורים.

בכלל, היהדות נמנעת מהגדרת עצמים ומקומות קדושים (ראה מקום קבורתו של משה), ומעדיפה קידוש של זמנים (ראה קדושת השבת שזה זמן ללא הקשר אסטרונומי או עונתי, ובתפילה: ‘ברוך אתה ה’ מקדש ישראל והזמנים’). אולי יטען מישהו שבמעמד הסנה נאמר למשה: ‘אל תקרב הלום של נעליך מעל רגליך הי המקום אשר אתה עומד עליו אדמת קודש הוא’. אבל זאת בדיוק הנקוד, לטעמי, שהמקום היה קדוש רק בזמן ההתגלות האלוהית למשה.

לענין ‘עצמים קדושים’, יש לזכור את שבירת הלוחות בידי משה. הרי הלוחות היו כתובים ביד ה’: ‘והלוחות מעשה אלוהים המה’ – מה יכול להיות קדוש יותר? באיזו זכות משה שבר אותם? אלא שברגע שהעם היה ‘פרוע לשמצה’ כלומר ‘אין אלוהים במקום הזה’, פגה גם קדושתם של הלוחות.

לדעתי, הכותל המערבי איננו קדוש כשלעצמו, אלא שהוא התקדש על ידי המשמעות שניתנה לו ע”י דורות אין ספור של יהודים. כלומר, בעצם, מסיבות היסטוריות. מבחינה זאת, אותם אנשים הטוענים (ולא מסיבות פוליטיות) שאסור לעלות להר הבית בטעיון שאין אנו יודעים אם חס וחלילה נדרוך על מקום הדביר, טועים. כי מכיוון שלא מתקיים פולחן, כיום מקום הדביר איננו קדוש. כמובן שנית להרחיב זאת גם לגבי ארי. ישראל שלגביה יש חוגים המקדשים את האדמה.

במאמר מוסגר:  לאחר סיום השיחה, אחד הנוכחים העיר, שניתן לקבל חיזוק לדעה שהושמעה כאן, בתיאור ההכנות למתן תורה (שמות פרק י”ט): הר סיני התקדש רק בזמן ההתגלות האלוהית וההר איננו קדוש כשלעצמו.”

לטובת מי שעדיין אינו יודע מאומה על מיזם  929 להלן פרטים מעטים:

929 פרקים יש בתנך, הספר שמכר הכי הרבה עותקים בהיסטוריה של האנושות. מבראשית ועד דברי הימים, דרך יהושע, מגילת אסתר ותהִלים. נכון, למדנו תנ”ך בבית הספר, קראנו ממנו קצת בחגים, פגשנו בו באקראי בתקשורת, בספרות ובשיחות סלון. עכשיו קוראים תנ”ך במגוון קולות: 929 פרקים, פרק אחד ביום, בכל יום. למי שרוצה יש גם תמונות, תקציר והסברים. כולם קוראים יחד, וכל אחד ואחת לחוד: ברכבת, בבית קפה או בבית; עם חברים, ילדים או לבד; עם הקפה של הבוקר או בלילה במיטה; באפליקציה, באתר או עם תנך ביד. נקשיב לו, נשוחח אתו, נמצא אותנו בתוכו ואותו בתוכנו, נגלה מחדש את מה שיש לתנ”ך להציע לנו כאן ועכשיו. סבב לימוד שלם של כל התנך, בקצב של פרק ליום, חמישה פרקים בשבוע, לוקח שלוש שנים ומחצה!  ראו בהרחבה על המיזם – www.929.org.il

ניתן להתחבר לתכנית ולקבוצה ולהשלים בזמנכם הפנוי. המצטרפים יקבלו את דפי האינפורמציה המודפסים ואת התיקים של המיזם 929 לאיסוף ושמירה של החומר.  זו הזדמנות לקרוא, לשמוע, להביע דעות, לראות סרטונים לשמוע שירים וגם לטייל בארץ בשתוף עם מכון בן צבי.

עלות ההשתתפות

העלות למשתתף 20 ש”ח לכל פגישה בודדת, או 50 ש”ח בתשלום חודשי, חברי הקהילה משלמי דמי חבר שנתיים לא ידרשו לשלם בעבור השתתפותם בתכנית. אנו ממליצים למשתתפים לשלם דמי חבר לקהילה:  עלות שנתית של 360 ש”ח לכל משתתף.

מי שעדיין לא שילם, אנא הביאו עמכם את דמי החבר, או את התשלומים כמפורט למעלה. ניפגש בשמחה ומאחלים לכולם הנאה בנבירה בנבכי פרקי התנך.  לפרטים נוספים ולהרשמה ניתן לפנות לרבה נטלי טלפון:  0505249101

בואו להצטרף לקבוצות הלומדים הרבות בכל הארץ וברחבי העולם, (הטקסטים מופיעים גם באנגלית וגם לשמיעה) ולקבוצה הנחמדה שלנו.  

 

 

Tagged with: , ,
Posted in חברים משתפים, לימוד, ניוזלטר 'קולנו'

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Events and Prayers Calendar
Subscribe to Weekly Newsletter ‘Kolenu’