עופר ועינת מדווחים מ”גג העולם”

[shashin type=”photo” id=”4144″ size=”medium” columns=”1″ order=”user” caption=”y” position=”right”]ה-20 באוגוסט חוזרים מג’ונו – מתקרבים לקבוצת סירות, בתקווה לראות לוויתנים. הם משתפים פעולה, ולאחר שמזהים “מזרקות” – מופיעות גבעות שחורות בתוך המים. קבוצה של ארבעה לוויתנים, שלסיום הופעתם מראים את סנפיר הזנב המרשים. מסתבר שמדי יום הם מתקבצים במקומות מסוימים בשעות קבועות לארוחה משותפת, אנשי המקום מודעים למנהגים ותיירות הלוויתנים פורחת. 

[shashin type=”photo” id=”4403,4413″ size=”medium” columns=”2″ order=”user” caption=”y” position=”right”]

ממשיכים בהפלגה, ובדרך צופים באי עליו שוכנים אריות ים. אי עליו נמצא אחד מהמגדלורים של אלסקה, שסביבו נוצרו אגדות “זהב” ורוחות רפאים.  

למחרת שומעים כי אחת מאניות הנוסעים הוכנסה להסגר וכארבעים מנוסעיה אושפזו..

21.8 נסיעה לכיוון Whitehorse, בירת Yukon , עיר קטנה, אבל יש בה Wallmart, תחושה של כרך, 23,000 מ- 33,000 תושבי יוקון מתגוררים בעיר. (סוף סוף הצלחנו אפילו לשכפל סט נוסף של מפתחות לצובוקי). מתארגנים בקמפ, והולכים לטייל לכיוון הנהר והגשר שנראים קרובים על המפה.

הליכה על ה-Alaska HWY וניסיון למצוא את “שביל חוצה קנדה”, הולכים על כבישים וקצת לפני שמתייאשים – מוצאים ירידה לנהר. גשר מדהים מתנדנד ונהר היוקון ששוצף קוצף בין צוקי בזלת, מזכיר את בריכת המשושים, אבל בגדול והרבה יותר מים. צבעים מרשימים.

[shashin type=”photo” id=”4396″ size=”medium” columns=”1″ order=”user” caption=”y” position=”center”]

22-23.8 סיור בעיר – “סולם הסלמונים”, שמסייע להם לעבור את הסכר של תחנת הכוח. ובמקום הוקמה תחנת מעקב שסופרת את כמות הסלמונים שחוזרת מדי שנה במעלה הנהר.

[shashin type=”photo” id=”4422,4398″ size=”medium” columns=”2″ order=”user” caption=”y” position=”center”]

ביקור באחת מספינות הנהר שהובילו תיירים, מחפשי זהב ומצרכים לתושבים לאורך נהר היוקון.

[shashin type=”photo” id=”4406,4417,4397″ size=”small” columns=”3″ order=”user” caption=”y” position=”center”]

ביקור עצמאי במוזיאון הפגיש אותנו עם להקת “גיל הזהב” המקומית, ששעשעו את הקהל המקומי ביום קיצי שמשי. זוהינו כזוג לא מקומי, וכשהתוודינו שאנו מישראל – נגנו לכבודנו הבה נגילה בארבעה קולות וכלים, והמפליא מכל – שכנתי למעקה עליו ישבנו החלה לדבר מעט בעברית (קרובים בירושלים ובאפיקים).

 [shashin type=”photo” id=”4412,4399″ size=”medium” columns=”2″ order=”user” caption=”y” position=”center”]

הצגה בכיכובם של מיטב שחקני המקום – על סם מקגי ובדיחות מקומיות (לא מצחיק) – תחושת דג’ה וו מהמופע הקודם, ולקראת המופע הבא בדוסון.

ביקור במוזיאון הברינג’ייה Beringia מסביר את תקופת חיבור היבשות ע”י הקרחונים לפני 10,000 שנים. תצוגת הממותות שעצמותיהן ושרידיהן נמצאו באיזור. התנסות ביידוי חניתות. 

[shashin type=”photo” id=”4407,4402″ size=”medium” columns=”2″ order=”user” caption=”y” position=”center”]

ארוחת סטייקים משובחים משותפת והרצאה של מישל, שמקצועה – musher (מגדלת ומאלפת כלבי מזחלות, ומתחרה בתחרויות סולו של 1000 מייל מאנקורג’ לנום). 

ולסיום הערב, נפגשנו בשועל שטייל על המצוק מעל הקמפ (בוק מצורף).

[shashin type=”photo” id=”4419,4420,4421,4400″ size=”medium” columns=”2″ order=”user” caption=”y” position=”center”]

 24-27.8 – נוסעים מ- Whitehorse ל-Dawson. עיר היעד של מחפשי הזהב. איזור בו שכנו עד אותה תקופה אסקימוסים בני שבט Han.

ביקור בבקתת המשורר Robert Service שחי במשך שנה בבקתה שכורה וכתב בלדות על החיים במערב, ובבקתת ג’ק לונדון (פנג הלבן), שגם הוא העביר חלק מחייו כמחפש זהב באזור Dawson. זהב אמנם לא מצא, אך פרנסה היתה לו מספריו על התקופה. 

למדנו כיצד מחפשים זהב בנהר – למצוא זה כבר סיפור אחר, וכן אבנים חצי יקרות (אמטיסט, אגאט..)

בביקור במרכז תרבות שבט HAN למדנו על אורחות חייהם של האסקימוסים, שימוש בצמחים, פרוות וכל המצוי בימי הקיץ.  בחורף הטמפרטורה צונחת ל- 570– צלזיוס ( -700F), קר משהו.

מצאנו בית קברות יהודי (5 קברים) כיתוב בעברית “בית החיים” – נראה הזוי במקום כל כך נידח בו משתכנים במשך השנה בין 30-50 אנשים. מסתבר שבתקופת הבהלה לזהב חיו שם אנשים שניהלו חיי קהילה, בנק שהמיר את הזהב שנמצא,  סניף דואר , באר, קזינו וכד’.  

[shashin type=”photo” id=”4409,4414,4404″ size=”small” columns=”3″ order=”user” caption=”y” position=”center”]

בניית בתים הייתה בעייתית. מאחר והקרקע קפואה במשך כל השנה, גרם חימום הבתים לכך שהם שקעו או נטו על צדם. כיום בונים את הבתים מוגבהים מהקרקע על גבי קוביות עץ או בטון.

[shashin type=”photo” id=”4408″ size=”medium” columns=”1″ order=”user” caption=”y” position=”center”]

 חיים שם אנשים קצת הזויים, אישה שחיה בגפה ללא חשמל ומים זורמים. ואיש שחי במערת דובים מעבר לנהר, ומגיע פעם בשבוע לכפר לצורך הצטיידות. בחורף הוא עובר את הנהר הקפוא ברגל.

28.8 – עוזבים את Dawson  קנדה בדרכנו ל Tok תחנת ביניים לפני Fairbanks, AK. הבוקר מתחיל בשעה 5:15 לקראת מעבר נהר היוקון בחיבורו עם נהר הקלונדייק במעבורת. כבר בשעה 04:00 מתחילים לשמוע רכבים מניעים. המעבר במעבורת הוא מקסימום שני RVs בכל פעם. אנחנו יוצאים בשעה  05:45, כי מספרנו חמש במעבר.

[shashin type=”photo” id=”4405,4411,4415″ size=”small” columns=”3″ order=”user” caption=”y” position=”center”]

אחרי כשעה גם אנחנו בעברו השני של הנהר. נוסעים לבד בנחת ונהנים מנוף מרשים של גג העולם שמתחיל להתעורר.

“גג העולם” – מעבר גבול לאלסקה. פותחים את מעבר הגבול בשעה 09:00 קנדה = 08:00 אלסקה. (איך הם קובעים מועד לפגישה לקפה?). פרסום על מבנה מעבר הגבול (צילום אסור) מודיע על גובה 4270 רגל ואוכלוסיה של 3 אנשים..

 [shashin type=”photo” id=”4416″ size=”medium” columns=”1″ order=”user” caption=”y” position=”left”]

רב הדרך אינה סלולה והנסיעה מאוד איטית. קבענו שניפגש ב -Chicken עיירה בה גרו מחפשי זהב (כמו בכל מקום באזור זה). הגיעה לשם Tisha בחורה שנשלחה ללמד באלסקה והוציאה ספר על השנה הראשונה של בתפקיד שם. העיירה הייתה חסרת שם עד שנפתח סניף דואר, התושבים החליטו לקרא לעיירה בשם Ptarmigan (שכווי הצפון) אך מכיוון שלא ידעו לאיית את המילה הוחלט לקרא לה Chiken.  

יציאה מ Chiken ל”עיר” Tok. שם הנעים לנו זמר דרומי את הערב בשירי קנטרי, ונערכה תחרות זריקת פנקייקים לדלי, בה זכתה דורותי בארוחת בוקר מקומית.

Tagged with: , ,
Posted in חברים משתפים, ניוזלטר 'קולנו'

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Events and Prayers Calendar
Subscribe to Weekly Newsletter ‘Kolenu’